Kúpiť detské prilby – e-shop

Sprievodca výberom
prileb


Detská prilba  >  Helmu aj na odrážadlo!

Helmu aj na odrážadlo!

Detské prilby sú povinné na bicykloch, v mnohých krajinách i na lyžiach - a čo odrážadlá? Najmenšie cyklo stroje pre deti môžu byť tiež nebezpečné a helma je základným bezpečnostným vybavením.

Cyklista musí nosiť počas jazdy helmu. Hoci zákon určuje povinnosť mať ochrannú helmu len pri jazde mimo obce, v záujme vlastnej bezpečnosti je najlepšie mať ju na hlave stále. Tak ako deti do 15 rokov, ktoré zo zákona musia nosiť prilbu pri jazde na bicykli za každých okolností.

To je zákon a čo štatistiky?

Za pomoci ochranných prilieb je možné predísť 83% fraktúr lebky, 53% zraneniam mäkkej časti hlavy a 48% poškodeniam mozgu. A práve hlava je tou časťou tela, ktorá pri páde trpí najviac. Až po hlave, ktorá "odnesie" pád z bicykla, či odrážadlá v polovici prípadov, nasledujú paže, kolená a brucho.

Pre Český rozhlas sa rozhovoril Ján Holub z pražskej polície:

"Kedykoľvek sa dieťa pohybuje na čomkoľvek, čo ho uvádza do vyššej rýchlosti, odporúčal by som ochranné pomôcky používať. Ku zlomenine, otrasu mozgu alebo ďalším vážnejším poranením môže dôjsť i pri páde z kolobežky alebo skateboardu. "

A ako to je s povinnosťou nosiť prilbu pre deti do 15 rokov?

"Pokiaľ ide na bicykli a kolobežke, ktorá svojou konštrukciou zodpovedá bicyklu, je povinnosť mať na hlave riadne upevnenú prilbu. Pri ostatných jazdných prostriedkoch ako korčule, skateboardy alebo skladacie kolobežky, ktoré konštrukčne zodpovedajú skôr športovému náčiniu, povinnosť nosiť na hlave prilbu nie je," vysvetlila policajtka Eva Lejčarová.

Napriek tomu helmu na odrážadlo odporúčame. Je dôležitým ochranným prvkom pre vaše dieťa a zabráni najhorším zraneniam hlavy.

A ako dieťa motivovať k noseniu helmy?

  • nechajte ho, nech si helmu vyberie samo - čo sa páči, to bude rado nosiť
  • noste tiež helmu - príklady tiahnu
  • za nosenie helmy chváľte
  • a skúšajte helmu aj mimo odrážadlo
  • tip autora - nechajte dieťa si helmu nasadiť, bude mať dobrý pocit z vykonanej práce

Zdieľajte článok



Odporúčame detské prilby






Ďalšie novinky

S prilbou už aj na odrážadlo!

Ako naučiť dieťa nosiť prilbu na bicykel? Kúpte mu ju už na odrážadlo. A máme pre vás ďalšie tipy, ako urobiť z nosenia prilby zážitok.

Helmu aj na odrážadlo!

Detské prilby sú povinné na bicykloch, v mnohých krajinách i na lyžiach - a čo odrážadlá? Najmenšie cyklo stroje pre deti môžu byť tiež nebezpečné a helma je základným bezpečnostným vybavením.

všetky novinky